Abuzul in familie...

Abuzul in familie este realizat de membrii familiei copilului – in special de catre cei in care acesta are incredere, cei insarcinati cu ingrijirea copilului.
Desemnarea unui anumit comportament din cadrul familial ca fiind abuz sau neglijare depinde de o serie de factori sociali si culturali. Un comportament este considerat intr-o societate ca fiind abuziv atunci cand acesta depaseste standardul cultural obisnuit impus de comunitate.
In ceea ce priveste cauzele abuzului, de orice fel, se vor lua in considerare toate elementele ce sunt situate la diferite niveluri ale mediului social, dupa cum umeaza :
a) al microsistemului(familia) : tipul si marimea familiei, natura relatiilor familiale, influenta actiunilor manifestate de copil asupra intregii familii, istoricul familiei, evenimente ce au dus la declansarea abuzului ;
b) al mezosistemului(familia largita - bunici, unchi, matusi, rude) : vecinitatea, comunitatea, valori si relatii suportative ;
c) al macrosistemului(societatea, comunitatea) : atitudinea societatii fata de copii, nivelul de trai in comunitate/societate, probleme sociale, politici sociale.
Abuzul asupra copilului rezulta din interactiunea mai multor categorii de factori care incearca sa ofere o explicatie completa a suprafetei de intindere a fenomenului, a relatiei copil-parinte, a relatiei maritale, a relatiei familiale si a structurii sociale existente.Factori asociati abuzului asupra copilului au o influenta graduala actionand in diferite proportii inca de la aparitie si pe tot parcursul dezvoltarii fenomenului.
Inca de la inceput am luat in considerare posibilitatea ca acest proiect poate esua asa ca am facut demersuri in ceea ce priveste formarea unei echipe interdisciplinare formata din : 3 psihologi, un asistent social, un psihopedagog scolar , director scolar.
In abordarea acestei probleme sociale trebuie sa tinem cont de globalitatea acesteia. Cand incercam sa evidentiem elementele-cheie ale unei probleme, trebuie saavem in vedere faptele, ideile, precum si politicile sociale aplicate. In interventie sociala identificarea si totodata definirea problemei reprezinta o etapa foarte importanta si presupune :
- sesizarea faptelor ce ne conduc la gasirea problemei ;
- definirea problemei din punct de vedere al enuntarii termenilor in functie de natura problemei gasite ;
- evidentierea perceptiei publicului, specialistilor si persoanelor afectate asupra problemei, acest lucru poate conduce la gasirea unor posibile solutii ;
- identificarea grupurilor/populatiilor tinta si a gradului de influentare negativa asupra acestor categorii de persoane ;
- analizarea cazurilor care au dus la agravarea situatiei si a posibilelor efecte negative pe care il poate avea nerezolvarea acesteia,asupra grupurilor afectate, a sistemului social cat si a comunitatii ;
- delimitarea principalelor variabile ale problemei si a modurilor in care acestea pot fi modificate prin interventia sociala propusa .

Comments

Popular posts from this blog

Criza lecturii

Cele sapte minuni ale Iasului

Steaua fara nume-Mihail Sebastian