Posibile mecanisme de aparare impotriva stresului

Factorii care influenteaza evolutia si dezvoltarea copilului sunt extrem de numerosi. In primul rind (macar temporal)actioneaza codul genetic mostenit de la parinti. Asupra acestuia intervin efectele a numeroase tipuri de influente care pot fi grupate in trei categorii : influente normative determinate de varsta, influente normative determinate istoric, evenimente de viata non-normative.
Cautarea identitatii, dupa cum arata Erikson, isi are inceputurile la varsta adolescentei si reprezinta o intarire a eului adultului (un prim pas spre maturizare).
De-a lungul timpului cercetarile multor psihologi au evidentiat prezenta unor factori declansatori ai stresului (stresori) datorati unor evenimente mai putin fericite. Acestea pot fi : pierderea unuia sau a ambilor parinti, rezultate slabe la invatatura, moartea unui prieten etc.
Daniels si Moss(1990) au realizat o inventariere a stresorilor comuni in adolescenta. Acestia i-au grupat in mai multe categorii dupa cum urmeaza :
Stresori de origine parentala –acestia din pacte realizeaza cele mai mai mari pagube in psihicul copilului.
Primul stresor de origine parentala se datoreaza conflictelor dintre parinti si adolescent. Pentru a evita si totodata a se apara de aceste probleme adolescentul ar trebui sa faciliteze relatia dintre el si parintii lui prin : dialog, socializare si impartasirea punctelor de vedere cu privire la o anumita problema sau situatie.
Confruntarea opiniilor este unul dintre cele mai bune mecanisme de aparare impotriva vechilor si uneori gresitelor conceptii ale parintilor. Exprimarea propriilor opinii este o solutie pe care numerosi psihologi ne o recomanda. Pentru a se apropria cat mai mult de adolescenti parintii sunt dispusi sa faca un compromis : sa accepte posibilitatea de a participa la sedintele organizate de psiholog ce vizeaza consolidarea si totodataInca din cele mai vechi timpuri stim ca adevarul doare mai putin decat minciuna. De ce sa alegem o viata in care si realitatea devine o minciuna, mai bine alegem o viata in care suntem sinceri cu cei din jur si totodata cu noi insine.
Al doilea tip de factor declansator al stresului de origine parentala este datorat certurilor ce apar intre parinti care duc la divort.
Si in acest caz exprimarea propriilor pareri conteaza deoarece adolescentul poate interveni spunand ca este mai importanta pastrarea armoniei in familie.
Un copil este cel mai frumos lucru dintr-o casnicie iar pentru aceasta fiinta minunata fiecare parinte este dispus sa faca orice sacrificiu. Daca tanarul esueaza in ceea ce priveste unirea familiei el poate apela la un psiholog. Pentru a restabili normalitatea este foarte important ca acesta sa nu renunte in toate incercarile sale viitoare.
Cel de-al treilea factor declansator de origine parentala este reprezentat de o situatie care cateodata se incheie tragic – problemele de sanatate ale parintilor. Sunt multe cazuri in care adolescentii reusesc sa rezolve aceasta problema prin : solidaritatea fata de parintii lor in cele mai grele momente iar acest lucru este unul dintre cele mai frumoase sentimente aceasta fiind sustinuta de dragostea neconditionata dintre parinti si copii.
Din pacate adolescentii se confrunta cu una dintre cele mai mari probleme – banii care in functie de numarul lor dobandim un anumit rang in societate si totodata ne imbunatatim conditiile de viata.
Intr-o epoca in care banul iti aduce bunastare financiara dar si un anumit statut in societate omul este nevoit sa recurga la cele mai « urite »moduri de a face bani, cum ar fi : furturi, rapirea unor copii cu scopul de a le vinde organele, vanzarea propriului copil (o situatie ce devine comuna si in Romania-un caz cutremurator a fost descoperit recent in Bacau), etc. Pentru a rezolva aceasta problema adolescentii ar trebui sa fie cat mai bine pregatiti prin intermediul scolii sau a famliei care joaca un rol foarte important in educarea acestuia. Din pacate, doar un singur lucru poate remedia aceasta problema independenta financiara : gasirea unor locuri de munca cu program redus.
O alta problema care in ultimul timp a luat amploare in randul tinerilor este agravarea starii de sanatate care este o consecinta a : drogurilor, consumului de alcool, al unei experiebnte traumatizante cea dus la consumarea peste limita normala a unor pastile. In fiecare zi aflam ca mor tineri cu varste incepand de la 7 ani pana la 20 ani aceasta se datoreaza fie abuzului zilnic la care sunt supusi o parte dintre ei fie datorita neglijarii de catre parinti. Pentru a evita astfel de consecinte tragice adolescentul trebuie supus in fiecare an (cel putin) la un control medical complet – atat psihic cat si fizic pentru a preintampina astfel de situatii.
Existenta unui frate sau a unei surori reprezinta unul dintre cele mai frumoase lucruri dar din pacate sunt momente cand regretam ca-l/o avem iar acest lucru se datoreaza abuzului psihic la care sunt supusi numerosi adolescenti din zilele noastre.
Pentru a se apara adolescentul recurge la cele mai bune mijloace de a solutiona aceasta problema, cum ar fi : refuzul de a-ti exprima liber propriile pareri cu privire la o situatie, refuzul de a te certa cu fratele/sora, refuzul de a mai comunica cu fratii tai.
Pentru a depasi problemele de la scoala adolescentul refuza sa mai invete deoarece crede ca este un inutil iar parerea lui nu conteaza. Aceasta situatie este rezulattul unor idei preconcepute din partea profesorilor care de multe ori fac greseala de a-l critica mereu pe copilul mai putin pregatit.
In cazul unui conflict cu prietenii adolescentul refuza orice mijloc de a se reintegra intru-un alt grup. Acest comportament este datorat unei viziuni eronate cu privire la gradul de intelegere pe care il poate avea noul grup asupra problemelor cotidiene ale individului. Sunt si cazuri cand unii adolescenti trec cu usurinta peste aceasta problema prin intermediul a doua mijloace de solutionare a acestei situatii : capacitatea de a socializa si interrelationa.
O alta problema a adolescentului de astazi este si cautarea identitatii care de multe ori se confunda cu valorile sociale transmise de la o generatie la alta. Noi, femeile, suntem cele mai vulnerabile in acest caz deoarece datorita vechilor viziuni asupra statutului femeii de multe ori ni se interzice dorinta de a accede la mai mult, cum ar fi : un loc de munca, independenta financiara, o pregatire profesionala continua, etc.
Pentru a depasi mai usor aceasta problema suntem de multe ori puse in situatia de a alege intre familie si locul de munca. Pentru a preintampina aceasta problema trebuie sa avem o viziune cat mai clara asupra telului urmarit si totodata sacrificiilor ce le implica acesta.

Comments

Popular posts from this blog

Criza lecturii

Cele sapte minuni ale Iasului

Steaua fara nume-Mihail Sebastian