BAIETII RAI -UN EVENIMENT CINEMATOGRAFIC UNIC IN SPATIUL CULTURAL IESEAN


In ziua de 23 noiembrie orele 14:00,la Casa de Cultura"Mihai Ursachi" a avut loc prezentarea filmului documentar"BAIETII RAI" realizat de Lucia Hossu-Longin,realizatoarea MEMORIALULUI DURERII.
Filmul prezinta traseul a trei adolescenti(Dragomirescu,Munteanu si Tanase)ce isi doreau un alt trai mai bun dincolo de granitele impuse de regimul comunist condus de Nicolae Ceausescu.Cei trei au avut parte de o moarte ingrozitoare care depaseste imaginatia unui om.

Dragomirescu va fi sufocat deoarece nu murise in urma"tratamentului special",ii este injectat o compozitie ciuda formata din aer si apa,acordat de un medic ginecolog iar ceilati doi,Munteanu si Tanase sunt urcati intr-un Aro si dusi intr-o padure unde sunt ucisi intr-un mod surprinzator de crud.

Totusi,daca justitia de astazi s-a schimbat,rudele celor ucisi nu au gasit nici astazi o rezolvare in ceea ce priveste gasirea locului unde le sunt inmormantati fii.Se stie doar ca Dragomirescu a fost ingropat la Cimitirul saracilor iar ceilalti doi intr-o groapa comuna.

Ei vor fi"pedepsiti"pentru faptul ca au indraznit sa fie impotriva conducatorului tarii. Nicolae Ceausescu era constient ca Timisoara,locul unde se petrece actiunea,este un real pericol in ceea ce priveste conducerea tarii.
Dupa prezentarea acestui film documentar a avut loc o dezbatere la care au participat Lucia Hossu-Longin,Stejarel Olaru si publicul prezent in acea sala.
Desi exista o distanta temporala intre momentul asasinatului si cel al realizarii filmului,totusi acest demers cinematografic a ridicat numeroase probleme realizatoarei Lucia Hossu-Longin,care afirma ca:"La un moment dat,ma simteam urmarita".

Comments

Popular posts from this blog

Cele sapte minuni ale Iasului

LIBREX2007-Targul National de Carte